Declararea si plata impozitului pe profit

  1. Conform art.34 din Codul fiscal, plata impozitului se face astfel:

a) contribuabilii, societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit;

b) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul

• In cazul asocierilor fara personalitate juridica, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit asupra partii din profiturile asocierii, care este atribuibila fiecarui asociat. Persoana responsabila are obligatia de a declara şi plati impozitul pe profit trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se distribuie rezultatul asocierii.

• Contribuabilii persoane juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana prevazuti au obligatia de a declara si plati impozit pe profit trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului de calcul.

Organizatiile nonprofit au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

• Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

IMPORTANT :

Contribuabilii prevazuti la lit. b) platesc pentru ultimul trimestru o suma egala cu impozitul calculat şi evidentiat pentru trimestrul III al aceluiaşi an fiscal, urmând ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se faca pâna la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 35 alin. (1).
Contribuabilii prevazuti la lit. b), care definitiveaza pâna la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, depun declaratia anuala de impozit pe profit şi platesc impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pâna la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator.

Persoanele juridice care inceteaza sa existe in cursul anului fiscal au obligatia sa depuna, prin exceptie de la prevederile art. 35 alin. (1), declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.

Conform art. 35 depunerea declaratiilor de impozit pe profit se face astfel:

(1) Contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pâna la data de 15 aprilie inclusiv a anului urmator;
(2) Contribuabilii sunt raspunzatori pentru calculul impozitului pe profit.

Articole similare

Comentariul tau aici